Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Poznaniu

27.11.2023
, Wygasa:
6.12.2023

Stanowisko ds. organizacji wsparcia w projekcie „Wspomaganie preadopcji i postadopcji kluczem do udanej adopcji” (projekt realizowany do czerwca 2029r)

Cel stanowiska: Organizacyjne i merytoryczne wsparcie projektu, którego adresatami są dzieci, osoby dorosłe i rodziny na różnych etapach procesu przysposobienia oraz po adopcji, zgodnie z założeniami modelu i projektu.

Obowiązki

Zakres wykonywanych zadań na stanowisku:

1. Udział w diagnozie potrzeb dzieci i rodzin.
  2. Organizowanie usług diagnostycznych i specjalistycznych.
  3. Sieciowanie, upowszechnianie wiedzy, integracja osób i rodzin mierzących się z wyzwaniami związanymi z adopcją.
  4. Wsparcie dorosłych adoptowanych osób w nawiązywaniu kontaktu z rodzinami biologicznymi (po rozpoznaniu prawnych i faktycznych możliwości).
  5. Współpraca z placówkami przedszkolnymi,  szkolnymi i innymi partnerami projektu ( w tym udział w organizowaniu zajęć psychoedukacyjnych).
  6. Prowadzenie dokumentacji  z wykonywanej działalności.

Osoby zatrudnione na tym stanowisku zostaną przygotowane do pracy poprzez specjalistyczne szkolenie  prowadzone przez uznane specjalistki z zakresu problematyki okołoadopcyjnej, szczególnie w obszarze traumy i zaburzeń więzi.

Wymagania

Wymagania niezbędne:

• wykształcenie wyższe

• minimum 1 rok doświadczenia związanego pracą z klientem w obszarze polityki społecznej, w tym  pomocy społecznej, systemie wsparcia rodziny i pieczy zastępczej,

• znajomość  struktury formalnej Samorządu Województwa Wielkopolskiego,

• znajomość ustawy o wsparciu rodziny i systemie pieczy zastępczej, kodeksu rodzinnego i opiekuńczego,

• wysoki poziom wiedzy nt. rozwiazywania problemów społecznych, szczególnie w obszarze rodziny,

• wysoki poziom organizacji pracy własnej, samodzielności  i elastyczności w działaniu,

• wysoki poziom umiejętności współpracy,

• sprawna obsługa programu MS Excel i Word,

• umiejętność raportowania,

• bardzo wysoki poziom kultury osobistej i umiejętności komunikacji interpersonalnej.

Wymagania dodatkowe (mile widziane):

• wykształcenie magisterskie, szczególnie na kierunkach praca socjalna, pedagogika, psychologia, socjologia, nauki o rodzinie,

• udział w szkoleniach, kursach  związanych z problematyką dotyczącą systemu wsparcia rodziny i pieczy zastępczej, adopcji, pomocy społecznej,

• 3 letnie doświadczenie pracy związanej ze wspieraniem rodziny, systemem pieczy zastępczej, adopcją,

• doświadczenie w pracy związanej z realizacją projektu.

Oferujemy

Wymagane dokumenty:

Dokument zawierający następujące informacje:

• imię (imiona) i nazwisko,

• dane kontaktowe (np. telefon lub adres mail),

• wykształcenie,

• posiadane kwalifikacje zawodowe,

• przebieg dotychczasowego zatrudnienia.

Uwaga: na tym etapie prosimy nie dołączać kopii dokumentacji potwierdzającej powyższe dane. Poprosimy o nie na kolejnym etapie.

Oświadczenia:

• wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów rekrutacji,

• w brzmieniu: „ Oświadczam, że nie byłam, nie byłem  skazana(-y)  prawomocnym wyrokiem sądu za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe”,

• w brzmieniu: „ Oświadczam, że posiadam nieposzlakowanej opinię”,

• w brzmieniu: „Oświadczam, że nie jestem i nie byłam/em pozbawiony/a władzy rodzicielskiej; władza rodzicielska nie została mi zawieszona lub ograniczona”,

• w brzmieniu: „Nie posiadam obowiązku alimentacyjnego” lub „Wypełniam obowiązek alimentacyjny”- jeśli taki wynika z tytułu egzekucyjnego.

• w brzmieniu: „Nie figuruję w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym” - informacja ta będzie weryfikowana, zgodnie z obowiązkiem wynikającym z Ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.

SKŁADANIE OFERT:

Wymagane dokumenty z dopiskiem Nr ogłoszenia: 25/2023 należy składać osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej w sekretariacie ROPS pod adresem: Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Poznaniu, ul. Feliksa Nowowiejskiego 11 w terminie do 6 grudnia 2023r. Oferty, które wpłyną po tym terminie, nie będą rozpatrywane. W przypadku skierowania oferty pocztą- decyduje data stempla pocztowego.

Informacja o wyniku naboru zostanie umieszczona na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej oraz na tablicy informacyjnej ROPS w Poznaniu.

Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Poznaniu odpowiada wyłącznie na  oferty spełniające wymagania formalne. Oferty odrzucone zostaną zniszczone komisyjnie.

Informacja o warunkach pracy na stanowisku:

Praca biurowa z wykorzystaniem standardowego sprzętu biurowego, tj. jak komputer, skan, ksero itp.; wymaga podejmowania i utrzymywania dobrych relacji z partnerami,  podejmowania częstych kontaktów osobistych, telefonicznych i elektronicznych. Większość pracy odbywa się w siedzibie Ośrodka, możliwe są wyjazdy służbowe w godzinach pracy, w szczególności w granicach Województwa Wielkopolskiego. Budynek jest przystosowany do potrzeb osób ze szczególnymi potrzebami.

Oferujemy stabilne wynagrodzenie i godziny pracy, prawo do dodatkowego rocznego wynagrodzenia dla pracowników sfery budżetowej (tzw. „13”), dodatku stażowego (po min. 5 latach stażu), świadczeń z ZFŚS, możliwość korzystania z kasy zapomogowo-pożyczkowej.

AplikujAplikuj
Aplikuj